Zephyrmerel » Specials » Huidaandoeningen
Zephyrmerel: Informatie van A tot Z

Informatie over de huid en huidaandoeningen

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en heeft verschillende functies. Naast huidaandoeningen die de gezondheid serieus bedreigen, zoals verschillende soorten huidkanker, zijn er ook vele aandoeningen aan de huid die naast vervelende klachten vooral psychische en sociale problemen geven, denk hierbij aan psoriasis. In dit artikel wordt de opbouw van de huid besproken, daarnaast wordt informatie gegeven over verschillende huidaandoeningen.

Opbouw van de huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en vervult verschillende functies. De vochtballans wordt door de huid op pijl gehouden en de huid zorgt voor thermoregulatie waardoor ons lichaam op temeratuur blijft. Daarnaast zorgt de huid voor bescherming tegen invloeden van buitenaf.

De huid is opgebouwd uit drie lagen:
 1. De epidermis
 2. De dermis
 3. De subcutis

De opbouw van de huid wordt uitgebreider besproken in de artikellink Opbouw van de huid.

Goedaardige huidgezwellen

Een goedaardig huidgzwel is een opeenhoping van bepaalde cellen in de huid waardoor de huid er op deze plaats andrs uitziet als de rest van de huid. Goedaardige huidgzwellen geve doorgaans geen problemen, maar cone cosmetisch storend zijn.

De goedaardige huidgezwellen die in het artikel besproken worden waar hieronder naar gelinkt wordt zijn:
 • Moedervlek (naevus)
 • Dysplastische naevus
 • Fibromen
 • Lipomen
 • Keloïd
 • Verruca seborrhoica

Verschillende soorten huidkanker

Helaas stijgt het aantal patiënten met huidkanker de laatste jaren. Dit kan worden toegeschreven aan de toename van het zonnebank gebruik en het onverantwoord zonnen. Er zijn verschillende typen huidkanker die ook verschillende prognoses hebben.

De type huidkanker die in het artikel Verschillende soorten huidkanker besproken worden zijn:
 • Basaalcelcarcinoom (BCC)
 • Plaveiselcelcarcinoom (PCC)
 • Malige Melanoom

Chronische inflammatoire dermatosen

Chronische inflammatoire dermatosen zijn chronische afwijkigen van de huid die worde veroorzaakt door een ontstekingsreactie. Deze aandoeningen kunnen naast de medische klachten ook zorgen voor phychische en sociale problemen doordat ze grote invloed kunnen hebben op het uiterlijk.

Drie belangrijke chronische inflammatoire dermatose die veel voorkomen zijn:
 1. Psoriasis
 2. Seborrhoische dermatitis
 3. Lichen planus

Deze aandoeningen worden uitgebreid besproken in de onderstaande artikellink.

Chronische, inflamatoire dermatosen

Chronische inflamatoire dermatosen zijn chronische afwijkingen van de huid doe worden veroorzaakt door ontsteking van de huid. Er zijn veel verschillende vormen van inflammatoire dermatosen, waarvan i…

Goedaardige huidgezwellen

Een goedaardig huidgezwel is een ophoping van bepaalde cellen die er anders uitziet dan de rest van de huid. Er zijn veel verschillende soorten goedaardige huidgezwellen bekend waarvan er in dit artik…

Opbouw van de huid

De huid is het grootst orgaan van het menselijk lichaam en heeft verschillende functies. De huid zorgt ervoor dat het interne milieu gehandhaafd wordt door vochthuishouding en thermoregulatie. Ook hee…
Verschillende soorten huidkanker

Verschillende soorten huidkanker

Het aantal patiënten met huidkanker stijgt de afgelopen jaren sterk door toename van onverantwoord zonnebaden, zonnebank gebruik en verre zonvakanties. In dit artikel worden drie verschillende soorte…
Gepubliceerd door Zephyrmerel op 28-12-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!